Prezentace projektu proběhne
19.10.2021 11:15
Přejít do místnosti

Minipivovar Most

Ateliér a jména autorů

ADR s.r.o.

Aleš Lapka, Petr Kolář, spoluautor Ing. Pavel Čermák

Typ projektu
Novostavba
místo realizace
Pod Koňským vrchem 3450, Most
investor
Pivovar M3, a.s.
dodavatel
Datum kolaudace
01/2020
Fotograf
Popis hlavní myšlenky projektu

Projekt Minipivovaru Most navazuje na již realizované pivovary Hostivar 1,2, Trautenberk a Spojovna pro stejnou sít´ akcionářských vlastníků. Minipivovar se nachází na okraji města Most v severozápadních Čechách v Ústeckém kraji.

Stavba minimalistického rázu je postavena na obdélníkovém půdorysu v ulici Pod Koňským vrchem. Složitost města i relativně komplikovaný pozemek nás vedly k tvarově jednoduchému řešení. Fasáda objektu je cihelná s výraznými skleněnými plochami na obou koncích. Na jednom konci budovy je otevřený průhled do interiéru restaurace a na druhém konci stavby je umožněn pohled do technologického zázemí, varny piva. Mezi těmito okny je fasáda objektu vyplněna režným cihelným zdivem.

technické informace

Vnitřní dispoziční uspořádání je dáno jeho provozními potřebami. V podlouhlém objektu lze nalézt dva hlavní provozní celky. Na severní straně je zázemí pivovaru, kde dochází ke vzniku hlavního produktu – výroby piva. Na opačném konci je pak prostor restaurace s výčepem a také zázemí kuchyně.

Interiér objektu je též navržen velmi jednoduše. Stěny jsou ve velké míře ponechány v surovém, vyzděném stavu, přetřené pouze bílou výmalbou. Lokálně, např. v sociálním a kuchyňském zázemí, je cihla doplněna keramickým obkladem. Hlavní veřejný prostor objektu – restaurace – je kombinací cihelného zdiva, dřevěného nábytku s kovovými detaily, ocelových prvků konstrukčního rázu a betonové broušené podlahy.

Šetrnost budovy
Enviromentální certifikace
Typ a dosažená úroveň certifikátu
Hospodaření s vodou
Využívá se dešťová voda pro zalévání?
Využívá se dešťová voda pro další účely, např.  splachování toalet?
Je na budově zelená střecha nebo fasáda?
Využívá se nějak přečištěná šedá voda (např.  z  umyvadel a  sprch)?
Kvalita vnitřního prostředí
Je dostatek čerstvého vzduchu řízen automatizovaně?
Jsou komfortní teploty v letním a zimním období řízeny automatizovaně?
Je zajištěno přirozené osvětlení ve všech pobytových prostorech?
Je umělé osvětlení řízeno automatizovaně?
Je zajištěna akustická pohoda (zejména doba dozvuku)?
Zahrnuje dispoziční řešení prvky zónování a ergonomie?
Principy cirkulární ekonomiky
Využívá se v projektu recyklovaných materiálů?
Využívá se v projektu recyklovatelných materiálů?
Prosazují se v projektu materiály s doloženou Environmentální deklarací o produktu (EPD)?
Využívají se jiné certifikace udržitelnosti materiálů a prvků?
Energetická náročnost
Třída energetické náročnosti budovy dle Průkazu energetické náročnosti budovy
B
Uvažuje se s efektivním energetickým managementem (měření a pravidelná analýza dat o  spotřebách)?
Využívají se obnovitelné zdroje energie (např. solární systém, fotovoltaika)?
Návaznost na okolí
Umožňuje projekt snadné využívání hromadné dopravy?
Podporuje projekt využívání alternativní dopravy (např. cyklo, pěšky apod.)?
Je v blízkém okolí budovy přístup k odpočinkovým přírodním zónám (např. parky)?

Další projekty