Jakub Cigler Architekti / Ing. arch. Jakub Cigler Ing. Jan Zajíček doc. Ing. Tomáš Bíma Ing. arch. Sujana Villafane Bohac Ing. arch. Tereza Ciglerová Anna Salingerová Msc. Ing. Kamil Plavec Ing. arch. Jan Šebek Ing. arch. Petr Šusta Arch. Andrea Perozo Ing. Eva Neumannová MgA. Ka
PKS stavby, a.s.
Nově vznikající zážitkové vinařství v Havraníkách je rozčleněno do tří základních objemů. Srdce vinařství představuje stávající objekt sýpky, která se stává těžištěm celého vinařského komplexu. Sýpku obepínají jednotlivé objekty vinařství a je zde cítit inspirace moravskými vesnicemi v okolí. Z jedné strany je sýpka ohraničena výrobní halou s degustačními sklípky a ze strany druhé technologickou halou s apartmány a ubytováním. Ve druhé směru sýpka opticky odděluje technologický a rekreační dvůr, který navazuje na dávnověkou tradici franckých dvorů, v kterých se ve středověku zpracovávalo víno.
Střecha výrobní a technologické haly, která se vznáší nad uměle vytvořeným návrším, je tvořena dřevěnými vazníky a tradiční keramickou bobrovkou. Pod ní se odehrává celá řada činností. Nejenom že zakrývá vlastní dům a chrání produkty vinic před sluncem, ale také zakrývá prostory určené pro skladování sklizně, pobyt lidí a odstav vinařské techniky. Na střechu, která kopíruje místní jihomoravskou kopcovitost, plynule navazuje uměle vytvořené návrší nad degustačními sklípky z jedné strany a nad apartmány ze strany druhé. Výška jednotlivých provozních částí je odvozena od potřeb technologií pro výrobu vína.
Z materiálového hlediska jsou degustační sklípky klenuty klasickou plnou cihlou, charakteristickou pro tradiční sklepy. Výrobní a technologická hala je pak tvořena skeletem z pohledového betonu. Jako výplň skeletu je opět použita plná pálená cihla a odkazuje tak na tradiční materiály spojené s výrobou vína.
Jiným krokem se vydává centrální objekt rekonstruované sýpky, který je opatřen klasickou vápenocementovou omítkou.